Terugblik: Wind meets Gas 2023
Ieder jaar in oktober organiseert New Energy Coalition het tweedaagse Wind meets Gas. Dit symposium organiseren wij speciaal voor onze (internationale)partners en specialisten uit het vakgebied en staat in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van waterstof en offshore energie in de energietransitie. Dit jaar organiseerden we Wind meets Gas voor de zevende keer. Hoogleraar energie en duurzaamheid, en onze wetenschappelijk specialist energietransitie em. prof. Catrinus Jepma is vanaf het begin nauw betrokken bij het symposium en blikt in dit artikel voor ons terug op de editie van 2023.
Terugblik
“Dit jaar was wederom sprake van een succesvolle en drukbezochte, inmiddels 7e versie, van Wind meets Gas op basis van het beproefde concept. Nieuw was dit keer dat op de vrijdagmiddag er speciale aandacht was voor de inbreng van de jongere generatie om aan te geven hoe zij tegen de energietransitie aankijken. De succesvolle matchmaking sessies -deelnemers konden via een app-tool onderling korte (kennismakings)afspraken maken- die in de vorige symposium-editie waren geïntroduceerd werden verder uitgebreid.
Een belangrijk thema op de eerste symposiumdag, de donderdag, werd besproken waren overeenkomsten en verschillen tussen de plannen in de Verenigde Staten om onder meer waterstofontwikkelingen te stimuleren via de Inflation Reduction Act versus de initiatieven in Europa via The Green Deal Industrial Plan. Hoewel de benaderingen vrij sterk verschillen werd benadrukt dat de EU en de VS elkaar op dit punt niet als concurrenten, maar als partners moeten beschouwen.
Ook werd veel aandacht besteed aan de energieontwikkelingen op de Noordzee, mede dankzij de grote opkomst van officials, diplomaten en experts uit het bedrijfsleven uit Noord-Europa. De mogelijkheden om samen te werken zijn enorm, maar dit vraagt nog wel veel overleg, coördinatie en regelgeving. Daarnaast werd met nadruk aangegeven dat het Noordzeegebied van doorslaggevend belang is voor de gehele Europese energietransitie, maar dat men moet oppassen in de regelgeving niet ‘Roomser dan de Paus’ te willen zijn om het tempo te kunnen maken dat het klimaatbeleid vereist. Ook zogenaamde blauwe waterstof-opties werden hierbij als mogelijkheden of zelfs oplossingen naar voren gebracht.
Op de vrijdag werden door de belangrijkste industriële spelers in het Eemshaven/Delfszijl gebied ter ondersteuning van hun voorgenomen investeringsplannen, een handtekening gezet op een stuk waterstofleiding. De afspraak maakt het mogelijk dat Gasunie begint met het aanleggen van aansluitingen voor de toekomstige waterstofinvesteringen van ENGIE, Equinor, RWE en Vopak. Dit was een historisch moment omdat als de voorgenomen investeringen hun beslag krijgen, de Eemshaven zich razendsnel ontwikkelt tot een van de grootste waterstofproductielocaties van Europa en zelfs daarbuiten.
In het vrijdagmiddagprogramma ontstond een geweldige dialoog tussen de CEO’s van bovengenoemde spelers en een aantal jongeren over de vraag hoe verschillende generaties met elkaar tot oplossingen in de energietransitie kunnen komen.”
Wil je meer weten over Wind meets Gas? Bezoek de website van het symposium voor meer informatie.